Rouwverwerking

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Het is dan ook lastig om te zeggen hoe iemand zich voelt na het verlies van een dierbaar persoon.

 

De meeste mensen krijgen met vijf fasen te maken tijdens de rouwverwerking. De intensiviteit en de volgorde verschilt van persoon tot persoon.

 

1. Ontkenning

Hier beschermt men zichzelf door de waarheid geheel af te wijzen. Dit door ons natuurlijke afweermechanisme. Na deze fase gaat men op zoek naar de feiten.

 

2. Protest

In deze fase protesteert men tegen de ervaring. Veelal uit dit zich in huil- en/of schreeuwbuien. Doordat men zich druk maakt over de schuldvraag ontwijkt men het gevoel van verlies en verdriet. Ook dit is een natuurlijk verdedigingsmiddel.

 

3. Onderhandelen

Vaak merkt men vanzelf dat protest niet helpt. Daardoor probeert men het verlies te verwerken door zichzelf doelen te stellen of zichzelf beloften te doen.

 

4. Depressie

Als het besef komt dat de voorgaande fasen niet geholpen hebben treed vaak een depressie op. Een gevoel van machteloosheid, terugtrekken en afsluiten van contact zijn hierdoor een natuurlijk gevolg.

 

5. Aanvaarding

Als men naar verloop van tijd merkt dat de waarheid niet te bestrijden is accepteert men het verdriet.

 

Uitvaart Boersma kan hierin een ondersteunende en professionele rol bieden.

× Neem contact op